Kenya Vizesi
Kenya vizesi hakkında her şey. Kenya vizesi nasıl alınır?
Kenya Vizesi
Kenya Vizesi Nasıl Alınır?
Kenya vize istiyor mu?
Kenya’ya seyahat edecek olan umuma mahsus (bordo) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının seyahatleri öncesinde vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahibi kişilerin 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla, turizm ve iş görüşmesi amaçlı Kenya’ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Kenya vize başvurusu yapmadan önce pasaportunuzun planladığınız seyahatin bitiminden itibaren 6 aylık geçerlilik süresinin olması gerekmektedir.
Başvuru için gerekli vize evraklarınızı kargo yoluyla ya da şahsen ofisimizi ziyaret ederek bize ulaştırabilirsiniz. Profesyonel vize danışmanlarımız, Kenya vize başvurunuzu güvenli bir şekilde gerçekleştirmekte; vizeniz, tarafınıza kargo veya kurye yoluyla teslim edilmektedir.
Kenya Vizesi Nereden Alınır?
Kenya’ya seyahat edecek olan bordo (umuma mahsus) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının, yolculukları öncesinde Kenya vizesi almaları gerekmektedir.
Kenya Vizesi Nasıl Alınır?
Kenya’ya seyahat edecek olan kişilerin, öncelikle seyahatlerinin amacına uygun vize türünü belirlemeleri, vize başvuru formunu doldurmaları ve evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamaları gerekir.
Kenya Vizesi İstenilen Evraklar/ Kenya Vizesi Gerekli Belgeler
KENYA VIZE KOŞULLARI
KENYA TURİSTİK VİZE
-
PASAPORT
-
2 ADET FOTOĞRAF
-
DAVETİYE
-
OTEL REZERVASYONU
-
UÇAK REZERVASYONU
-
PASAPORT FOTOKOPİSİ
-
ELÇİLİĞE HİTABEN YAZILI DİLEKÇE
-
PASAPORT FOTOKOPİ
-
SARI HUMMA AŞI KARTI
-
BANKA HESAP DÖKÜMÜ
-
KENYA TİCARİ VİZE
• Şirket antetli kağıdına Kaşeli ve imza yetkisi tarafından imzalanmış baş konsolosluğuna hitaben yazılmış vize talep dilekçesi
• Başvuru Formu 2 adet doldurulacak
• En az 6 ay geçerli Pasaport (Son 10 yıldan eski olmamalı ve eski pasaportlarınız)
• Arka fonu beyaz 2 adet fotoğraf
• Fuar ise giriş kartı veya katılmaya ilişkin belgeler
• Şirketin imza sirküleri fotokopisi
• Faaliyet belgesi ve Oda Sicil belgesi
• Vergi Levhası Fotokopisi
• Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
• Kimlik fotokopisi
• Uçak ve Otel Rezervasyonları
•DİKKAT Gitmeden önce Sarıhumma aşısı yaptırmayı unutmayınız. Sınırda aşı kartı sizden istenecektir.
Kenya Vizesi Kaç Günde Alınır? Kenya Vizesi İşlem Süresi
Doğru ve eksiksiz yapılan Kenya vize başvuruları 2-3 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Kenya vizesi konusunda akredite olan firmamız, Kenya Ankara Büyükelçiliği ile geliştirdiği iyi ilişkiler neticesinde, müşterilerinin vize başvurularını aynı gün içinde sonuçlandırabilmektedir.
Kenya Vize Türleri
Kenya, birçok özelliğinin yanında, Safari turları için yoğun ilgi odağı haline gelmiş bir ülkedir. Bu nedenle Kenya Ankara Büyükelçiliği’nde turistik vize uygulaması bulunmaktadır.
Kenya Turistik vizesi, en yoğun başvuru yapılan vize türüdür. Turistik vize için gereken vize evraklarının, başvuru esnasında eksiksiz sunulması halinde, Kenya Turistik vizesi 90 gün içerisinde 30 gün konaklamalı ve tek girişli olarak verilebilmektedir.
Kenya’da ticari görüşmeler ve yeni pazar araştırması yapmak isteyen iş adamları ise, 30 günden daha fazla kalım yapmak istemeleri halinde, Kenya Ticari vizesine müracaat etmeleri gerekmektedir.
Kenya Büyükelçiliği, ticari vize uygulamasında, Kenya Dışişleri Bakanlığından sorgulama onayı almadan, vize vermemektedir. Kenya Dışişleri Bakanlığının onay süresi ortalama 15 günüdür. Bu nedenle Kenya ticari vize müracaatında bulunacak kişilerin, seyahatlerine en az 25 gün kala işlemlerini başlatmaları önemlidir.
Kenya Ticari vizesi, en fazla 180 gün içerisinde 90 gün konaklama hakkı vermektedir. Kenya’da 90 günün üzerinde bulunmak isteyen kişilerin, vize kalım sürelerini uzatmak için, vize uzatım nedenlerini kanıtlayıcı belgeleri ile birlikte, yerel makamlara başvuru yapmaları gerekmektedir.
Kenya Ziyaret Vizesi için başvuru yapmak isteyen kişiler, Kenya vatandaşları tarafından gönderilen davetiyeler ile müracaatlarını gerçekleştirebilirler.
Kenya ziyaret vizesi başvurularında, davetiye gönderen Kenya vatandaşının pasaport görüntüsü de vize dosyasına eklenmelidir. Kenya Büyükelçiliği bazı durumlarda, ek olarak, davet gönderen Kenya vatandaşından, kira kontrat sözleşmesi, elektrik ve su faturalarını da isteyebilmektedir.
Kenya Vize Ücreti
Kenya vize ücreti; ülkeye yapılacak olan seyahatin amacına, giriş sayısına ve ülkede kalınacak süreye göre değişiklik gösterir.
Kenya vize ücretleri vize türlerine göre -turistik tek girişli ve ticari çok girişli- değişiklik gösterir. Kenya vize ücretleri, Amerika Doları olarak, Büyükelçiliğin ilgili banka hesabına yatırılmalıdır.
Ödenen vize harç ücretinin açıklama kısmında başvuru sahibinin, adı-soyadı mutlaka belirtilmelidir. Ödeme dekontlarının, orijinal bir nüshası başvuru esnasında konsolosluk birimine ibraz edilmesi gerekir.
Eksik evrak gerekçesi ile geri çevrilen müracaatlara ait dekontlar, aynı yıl içerisinde başka bir başvuru sahibi için de kullanılabilmektedir.
Olumsuz sonuçlanabilecek Kenya vizesi ücretleri ise hiçbir şekilde iade edilmemektedir. Kenya vizesi müracaatı gerçekleştirecek kişiler, bu kuralı başvurularından önce kabul etmiş sayılırlar.
Doğu Afrika Vizesi
Kenya Ankara Büyükelçiliği, Doğu Afrika vizesi vermeye yetkilidir.
Doğu Afrika vizesi, Schengen mantığında olan bir vize türüdür. Kenya Büyükelçiliğinden alınan bu vize ile seyahat edecek olan kişiler Kenya-Ruanda-Uganda ülkelerine giriş-çıkış yapma hakkına sahip olurlar.
Doğu Afrika vizesinde, seyahat edilecek üç ülkeye ait konaklama ve uçuş belgeleri, başvuru esnasında ibraz edilmelidir.
Doğu Afrika vizesi, Kenya Büyükelçiliği tarafından uygun görülmesi durumunda 90 gün tek girişli veya çok girişli olarak onaylanmaktadır.
Kenya Büyükelçiliği, Doğu Afrika vizesinde, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için, 2-3 iş günü içerisinde hiçbir üst kurumdan onay almadan, vize işlemlerini sonuçlandırma yetkisine sahiptir.
Türkiye’de ikamet teskeresi ile oturuma hakkına sahip olan yabancı uyruklu kişilerin, Doğu Afrika vize müracaatlarında, sadece Kenya Büyükelçiliği’nin vizelerine onay vermesi yeterli değildir. Bu kişilerin vize onayları, güvenlik soruşturması nedeni ile Kenya Dışişleri Bakanlığından ortalama 10-15 gün içerisinde gelecek cevaba göre verilebilmektedir.
Bu nedenle Doğu Afrika vizesine müracaat etmek isteyen, Türkiye’de oturum müsaadesine sahip olan yabancı uyruklu kişilerin, vize müracaatlarını seyahatlerinden en az 30 gün öncesi yapmaları gerekmektedir.
Kenya vizesi nasıl Alınır?
Kenya Vize Başvurusu
Kenya
resmî adı ile Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı Victoria Gölü ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Nairobi‘dir.
Ülke ismi
Ülke ismi Kenya Dağı‘ndan gelmektedir. Bantu dillerinden bir tanesi olan Kikuyu dilinden gelen Kere-Nyaga kelimesi yaklaşık olarak beyaz dağ anlamına gelmektedir. Önceleri Kenya Dağı’na verilen bu isim daha sonraları ülkenin tamamı için kullanılmıştır.
Coğrafya
Ülkenin toplamda sahip olduğu 3.457 km sınırın 867 km’si Etiyopya, 684 km’si Somali, 775 km’si Tanzanya, 814 km’si Uganda ve 317 km’si Güney Sudan ile oluşurken, ülkenin ayrıca Hint Okyanusu’nda 536 km’lik sahil şeridi bulunmaktadır.
Ülkenin merkezi bölgelerinde Rift Valley (Türkçe:Çatlak Vadisi) olarak adlandırılan ve Büyük Rift Vadisi‘nin bir parçası olan derin vadiler yer almaktadır. Ülkenin en yüksek noktasını Kenya Dağı‘nın zirvesini oluşturan ve 5.199 m yükseklikte bulunan Batian oluşturmaktadır. Ülkenin en alçak noktasını ise sıfır ile güneydoğu da kıyısı bulunan Hint Okyanusu sahil şeridi oluşturmaktadır. Ülkenin kıyı kesimlerinde koylar ve lagünler yer almaktadır. Sahilin güney kesimlerinde ise mercan resifleri gözlemlenebilmektedir. Ülkenin iç kesimlerinde batıya doğru ilerlendiğinde tepeler ve yaylalar gözlemlenebilmektedir.[5]
İklim
Ülkenin iklimi genel olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Kenya’nın 1.800 m’yi geçen yüksek arazilerinde Nisan-Haziran ayları ile Ekim-Kasım aylarında sağanak yağmur geçişleri gözlemlenebilmektedir. Söz konusu yağışlar genellikle günün öğlen, akşam ve gece döneminde yağmakta olup, geceleri oldukça serin geçebilmektedir. Bu bölgelerde en soğuk dönemler günlük en düşük 10 °C sıcaklıkların hissedildiği Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Ocak ve Şubat aylarında en sıcak günler yaşanmakta olup, bu aylarda en yüksek 25 ile 26 °C sıcaklık değerleri ölçülebilmektedir. Ülkenin başkenti Nairobi’de Temmuz ayında sıcaklık değerleri 11 ile 21 °C arasında hissedilmekte olup, Şubat döneminde 13 ile 26 °C arası sıcaklıklar yaşanabilmektedir. Başkentte yıllık yağış ortalaması 958 mm seviyesindedir. Ülkenin bir kısmını elinde bulundurduğu Victoria Gölü kıyılarında sıcaklıklar daha yüksek ölçülebilmekte olup, aynı şekilde daha şiddetli yağışlar yaşanabilmektedir.
Ülkenin kıyı şeridinde sıcaklıklar 22 ile 32 °C arasında ölçülebilmekte olup, %75 oranında nem hissedilebilmektedir. Bu bölgelerde yağmur sezonu Nisan ile Haziran aylarında yaşanmakta olup, Ocak ve Şubat ayları kurak dönem olarak geçmektedir. Kıyı kesimlerinde en sıcak dönemler Ocak-Mayıs ile Ekim-Aralık aylarında yaşanmaktadır.
Nüfus
Kenya’da son olarak 2009 yılında gerçekleştirilen resmi sayım sonuçlarına göre 38.610.097 nüfus tespit edilmiştir. Bu güncel olarak son resmi sayım konumunda olup, 2018 tahmini sayım sonuçlarına göre ülkede 48,397,527 nüfus yaşadığı tahmin edilmektedir.
Kenya genç bir nüfusa sahip olup, 2018 tahmini verilerine göre nüfusun %58,64’ü 0-24 yaş aralığındadır. Ülkenin sadece %3,08’i 65 yaş ve üzerindedir.[4]
0-14 yaş: %39.03 (erkek 9,474,968/kadın 9,416,609)
15-24 yaş: %19.61 (erkek 4,737,647/kadın 4,752,896)
25-54 yaş: %34.27 (erkek 8,393,673/kadın 8,193,800)
55-64 yaş: %4.00 (erkek 894,371/kadın 1,040,883)
65 yaş ve üzeri: %3.08 (erkek 640,005/kadın 852,675)
Şehirde yaşayanların oranı 2019 verilerine göre %27,5 olan ülkede, nüfusun yıllık artış oranı 2018 tahmini verilerine göre %1,57 düzeyindedir.[4]
Din
Ülke genelinde nüfusun %82,5’i Hristiyan dinine mensuptur. Bu oran içerisinde katolik mezhebine mensup hristiyanların oranı %23,3, protestan mezhebine mensup %47,4 ve diğer hristiyan mezhebine mensupların oranı da %11,8 düzeyindedir. İslamiyet ülke içerisinde en yaygın ikinci din konumunda olup, nüfusun %11,1’i islami inancına göre yaşamlarını sürdürmektedir. Bu iki dinin haricinde 2009 verilerine göre yerel dinlere ve diğer dinlere inanların mevcudiyetinin haricinde herhangi bir dine mensup olmadığını beyan eden küçük bir grupta mevcuttur.
Dil
1992 yılında kabul edilen anayasa sonucu Swahili dili de ülkenin İngilizce‘nin yanı sıra diğer resmi dili olmuştur. Meclise seçilen üyelerin Swahili dil bilgisini kanıtlaması gerekmektedir ancak buna karşılık mecliste tüm kararlar İngilizce olarak yayımlanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte mahkemelerin alt kanatlarında Swahilice ile iletişime geçebilme imkânı mevcut ancak buna karşılık yine tüm mahkeme kararları ile kamu kurum ve kuruluş dilekçeleri İngilizce olma zorunluluğu bulunmaktadır. Swahili dili ülkede resmi dilin yanı sıra ulusal dil olarak da kabul edilmektedir.
Bu iki dilin haricinde etnik gruplar arasında Kikuyuca, Kambaca, Luhyaca, Luoca, Kalenjince ve Turkanaca gibi farklı diller de ülkede konuşulmaktadır.
Sosyal durum
Sağlık
Ülkede temiz su kaynaklarına ulaşabilen nüfusun oranı genel Afrika ortalamasına göre yüksek düzeyde olup, 2015 tahmini verilerine göre nüfusun %63,2’si temiz kaynaklardan su temin edebilmektedir. Bunun yanı sıra nüfusun sadece %30,1’i tam teçhizatlı sağlık hizmetlerinden yararlanabildiği ülkede, nüfusun %69,9’u ilkel şartlarda sağlık hizmeti alabilmektedir. Ülke içerisinde ishal, hepatit, tifo, sıtma ,humma ve kuduz[4] çok sık görülen hastalıklar arasındadır. AIDS, Afrika kıtasının genelinin aksine düşük oranda görülmekte olup, bu oran 2014 verilerine göre %5,3 düzeyindedir.
Eğitim
Kenya genelinde 15 yaş ve üzerinde olan nüfusta okuma yazma bilenlerin oranı 2015 verilerine göre %78 düzeyindedir. Bu oran erkeklerde %81,1 iken, kadınlarda %74,9 seviyesindedir. Ülkede öğrenim sisteminde 8+4+4 modeli uygulanmaktadır. Buna göre sekiz yıllık ilköğretim süresinden sonra dört yıl lise, dört yılda yüksek okul eğitimi alınmaktadır. Kenya’da ilköğretim mecburiyeti sekiz yıl olmasına karşılık kız ve erkek çocukların okuma gitme süresi bu sürenin de üzerinde genellikle on bir yıl olarak gerçekleşmektedir.[4]
Kenya’da 2003 yılına kadar özellikle ilköğretim okullarında okul giderleri aynı zamanda ülkenin de sloganı olan Harambee (Türkçe:Hep birlikte çalışalım) sloganından yola çıkarak velilerin birlikte katkı sağlamaları ile yürütülmekteydi. Bu tarihte iktidara gelen hükûmet seçim vaatlerinden birisi olması dolayısıyla ilkokullarda katkı payını kaldırarak ücretsiz yapmıştır. Bu karar ile birlikte maddi imkânları yetersiz olan aileler de çocuklarını okula gönderme imkânına sahip olmuşlardır.
Kenya’da güncel olarak yedi adet devlet üniversitesine sahiptir. Ülkede üniversitelerin yanı sıra birçok kolej de özel olarak eğitim vermektedir. Ülke genelinde başarılı olan öğrencilere devlet üniversiteleri için burs verilirken, bu gruba giremeyen daha az başarılı öğrenciler ücretli özel okullara gitmek durumda kalabilmektedir.
Tarih
Afrika kıtasının Sahra Çölü‘nün güneyinde kalan bölgeler gibi kıtanın doğu kıyıları da birçok batılı tarih araştırmacısı için herhangi bir anlam ifade etmemekteydi. Batılı tarihçiler arasında Afrika için yaygın olan dikkate almama gerçeğini Alman filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel 18.yy’de Afrika’yı dünyanın tarihsel bir parçası olarak görülmediği ve bu anlamda bir hareket ya da gelişim göstermediği sözleriyle özetlemiştir. Bu düşüncede 20.yy başlarına kadar tarihçiler arasında herhangi bir değişiklik gözlemlenememiştir.
Bu düşüncelerin aksine Kenya’nın kıyı bölgeleri söz konusu dönemlerde özellikle Arap ve İslam dünyasının yazıda, kültürde, dilde kendisini göstermesi ile birlikte kıtanın bu bölgesine has tarihi olayları tüm kıtanın doğu kıyıları için anlatılır hale getirilmiştir. Bu süreçte, özellikle 1900’lü yıllarda birçok Avrupalı tarihçi başlarda sadece Portekiz’in Hint Okyanusu‘ndaki seferleri ile Arap sultanlarının gezilerini içeren Kenya kıyılarında yaşanan olaylarını kağıda dökmüşler ve bu şekilde tarihsel olaylar bu bölgeler için ilk defa kağıda dökülmüştür.
Ön tarih[değiştir | kaynağı değiştir]
Tarih öncesi dönemden birçok dinozor ve timsah fosili bulunan ülkede, en eski fosil kalıntıları 200 milyon yıl önceye aittir. En eski insan fosilleri Kenya’da Turkana gölü çevresinde bulunmuştur. Bu bulgular günümüzde Kenya’nın kurulu olduğu bölgelerde çok uzun süredir bir yaşamın olduğunu düşündürmektedir. Australopithecus anamensis ve Kenyanthropus gibi dört ila üç milyon yıl öncesine ait hominini fosillerinin bölgede keşfedilmesi bu düşünceleri kuvvetlendirmiştir.[11]
Erken tarih
M.Ö. 2000’lerde Kuzey Afrika’dan, tahminen Etiyopya’dan göç eden topluluklar Kenya’ya yerleşmiş ve hayvancılık ile uğraşmışlardır. M.S. 1. yüzyılda Arap tüccarları Kenya sahillerine ticari ziyaretler yapmış, M.S. 8. yüzyılda Kenya sahillerindeki Arap ve Fars yerleşimleri giderek çoğalmıştır.
MS 10. yüzyılda bu gün Kenya nüfusunun dörtte üçünü oluşturan Nilotic ve Bantu toplulukları Kenya’ya göç etmiş, bu süreçte içerisinde birçok Arapça kelime barındıran Swahili dili meydana gelerek topluluklar arasında kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönemde birçok Arap ve Romalı tüccarlar Kenya kıyılarına gelerek ticari faaliyetlerde bulunmuşlardır. Bu geliş ve gidişlerde tüccarların Kenya’nın iç kesimlerine ne kadar girdiği ile ilgili kesin bilgiler bulunmamakla birlikte antik ve orta çağ dönemine ait haritalarda yerleri birebir örtüşmese de varlıklarının bilinci içerisinde iç kesimlerde resmedilen karla kaplı dağlar ve göller yer bulmuştur.
Bu dönemde İslam dini bölgede yayılmış, kıyı kesimi çok kültürlü ve birçok etnik kökeni içerisinde barındıran bir topluluk olan Svahili topluluğu‘nun oluşmasına olanak sağlamıştır.