top of page

Nijer Vizesi

Nijer vizesi hakkında her şey. Nijer vizesi nasıl alınır?

Nijer Vizesi

 

Nijer Vizesi Nasıl Alınır?

Nijer Vize Başvurusu

 

Batı Afrika ülkesi olan Nijer’e seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus Pasaport (bordo pasaport), Hizmet Pasaportu (gri pasaport) ve Hususi Pasaport (yeşil pasaport) sahibi Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının, ülkeye giriş yapabilmesi için Nijer vizesi alması gerekmektedir. Nijer’e yolculuk edecek Diplomatik Pasaport (siyah pasaport) sahibi kişiler ise 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır.

Nijer vizesi için başvurular sadece Nijer Ankara Büyükelçiliği tarafından kabul edilmektedir. Farklı şehirlerde yaşayan ve vize başvurusunu şahsen yapmak isteyen kişilerin Ankara Nijer Büyükelçiliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Ankara merkezli ve Nijer vizesi konusunda tam yetkili seyahat acentesi olan firmamız, Nijer vize işlemlerinizin hızlı ve ekonomik şekilde sonuçlanması için kesintisiz hizmet vermektedir. Nijer vizesi almak isteyen kişilerin, Ankara’da bulunan Nijer Büyükelçiliği’ne gitmelerine, bulundukları şehirden ayrılmalarına gerek kalmadan, vize başvuru işlemlerini gerçekleştirmekte, süreç sonunda vizeli pasaportları sahiplerine kargo, kurye yoluyla adreslerine veya ofisimizde elden teslim etmekteyiz.

 

Nijer Vizesi Nereden Alınır?

Nijer vizesi vermeye, Nijer’in Türkiye’deki tek resmi kurumu olan Nijer Ankara Büyükelçiliği yetkilidir.

 

 Nijer Vize Türleri/ Nijer Vize Çeşitleri

Nijer Turist Vizesi

Nijer Ticari Vize olmak üzere iki tip vize çeşidi bulunmaktadır.

 

Nijer vizesi başvurusunda bulunurken vize başvuru formunun eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması gerekmektedir. Kullanılacak fotoğrafların, 45x35mm ölçülerinde, biyometrik vesikalık fotoğraf özelliklerinde olması gerekir. Fotoğrafın arka fonun beyaz olmalı, yüz cepheden tam olarak görünmelidir.

 

Nijer Vize Başvuru Formu

 

NİJER VİZE BAŞVURU FORMU

 

Nijer Vizesi İstenilen Belgeler/Nijer Vizesi Gerekli Evraklar

 

Nijer Turist Vizesi için gerekli evraklar

 

Nijer’e turistik amaçlarla seyahat etmek isteyen Bordo, Gri ve Yeşil Pasaport sahibi kişilerin turistik vize başvurusu için hazırlaması gereken evraklar:

  • Nüfus cüzdanı veya yeni tip kimlik kartı fotokopisi

  • Yabancı uyruklu kişiler için Türkiye’de oturum kartı fotokopisi

  • Vize bitim tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği olan pasaport ve fotokopisi

  • 2 adet biyometrik fotoğraf (yeni tarihli)

  • Uçak ve otel rezervasyon bilgileri

  • Nijer Büyükelçiliği’ne yazılmış vize talep dilekçesi (Türkçe veya Fransızca).

  • Uluslararası sarıhumma aşı sertifikası

 

Nijer Ticari Vizesi için gerekli evraklar

 

Ticari amaçlarla Nijer vizesi başvurusu yapmayı planlayan kişilerin vize müracaatı için hazırlaması gereken belgeler:

  • Nüfus cüzdanı veya yeni tip kimlik kartı fotokopisi

  • Yabancı uyruklu kişiler için Türkiye’de oturum kartı fotokopisi

  • Vize bitim tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaport ve fotokopisi

  • 2 adet biyometrik fotoğraf (yeni tarihli)

  • Uçak ve otel rezervasyon bilgileri

  • Şirketin antetli kağıdına Nijer Büyükelçiliği’ne hitaben yazılmış kaşe ve imzalı bir dilekçe (Türkçe veya Fransızca)

  • Nijer’deki firmadan gönderilmiş, davet eden kişinin iletişim bilgilerini içeren kaşe ve imzalı davet mektubunun e-mail çıktısı veya faksı

  • Nijer’deki davetiye gönderen firma yetkilisine ait pasaport fotokopisi

  • Uluslararası sarıhumma aşı sertifikası

 

Nijer Kapı Vizesi

Nijer kapı vizesi uygulaması yoktur. Bu sebeple turistik veya ticari nedenlerle Nijer’e seyahat etmek isteyen kişilerin Nijer’in Türkiye’deki tek diplomatik temsilciliği olan Ankara Nijer Büyükelçiliği’ne başvuruda bulunmaları veya yetkili seyahat acenteleri üzerinde vize müracaatı yapmaları gerekir.

Vize başvurusu için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayıp, kargo yoluyla ve ofisimize uğrayarak teslim etmeniz durumunda, danışmanlarımız evraklarınızı detaylı şekilde kontrol edecek, varsa eksik bilgi veya belge konusunda tarafınızı bilgilendirecektir. Başvuru dosyanızın hazırlanmasıyla birlikte, şahsen gelmenize gerek kalmadan vize başvurunuz yapılacaktır.

Vizenizin sonuçlanmasının ardından, pasaportunuz sizin adınıza teslim alınıp, kargo veya kurye yoluyla adresinize kadar teslim edilecektir. Nijer vize konusunda merak ettiğiniz tüm konuları ofisimizi arayarak ya da e-posta yoluyla öğrenebilirsiniz.

 

Nijer Vize Ücreti

Nijer Turistik Vize – Nijer Ticari Vize Ücreti

 

Süre Giriş Sayısı Nijer Vize Ücreti

30 gün Tek giriş 160 €

90 gün Multi giriş 190 €

 

Nijer Sarı Humma aşısı

Nijer’e seyahat edecek kişilerin ülkeye girişten en az on gün önce sarı humma aşısı yaptırmaları ve uluslararası aşı kartına sahip olmaları gerekmektedir.

Bir yaş ve üzerindeki tüm yolcuların Sarıhumma aşısı olmaları zorunludur. Sınır kapılarında aşı kartını gösteremeyenlerin ülkeye girişlerine izin verilmemektedir.

Ziyaretçilerin ülkeye girişte Hepatit A, Hepatit B, tifon, çocuk felci aşılarını yaptırmanız; ülke genelinde sıtma tehlikesi bulunduğundan yanınıza sıtma ilaçları almanız önerilmektedir.

 

Nijer veya resmî adıyla Nijer Cumhuriyeti

 Afrika kıtasının batısında bulunan ve denize kıyısı bulunmayan bir parlamenter cumhuriyet ülkesidir. Nijer kuzeyde Cezayir ve Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya ve Benin, batıda ise Burkina Faso ve Mali ile komşu konumundadır. Nijer cumhuriyeti Mali, Songhai, Kanem-Bornu ve Sokoto gibi imparatorlukların yer aldığı topraklarda kurulmuştur. Geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülke büyük bir Afrika nehrinin adını taşımaktadır. Toprakların %55 çöl ya yarı-çöldür. Etnik grupları bakımından: Hausa, Djerma, Tuareg, Kanuri, Tubu, Arap, Gurmançe, Fulani ile oluşmakta ve başlıca konuşulan diller Hausa Djerma, kanurice, Fulanıca, Temaşekçe, Tıbuca, Arapça ve Gurmançe’dir. Resmî işlemlerde Fransızca kullanılmaktadır. Ülkenin başkenti Niamey‘dir.

 

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

 

Güneybatı Nijer’de görünüm

Nijer, Afrika kıtası üzerinde 1.267.000 km² bir alan kaplamaktadır. Ülkenin orta kısmında bulunan Aïr Dağları‘nın en yüksek noktası 2.022 metre ile Mont Idoukal-n-Taghès adlandırlan bölümüdür. Ülkenin batısında, kuzeyinde ve güneyinde birçok çöl bulunurken, %30 kaplama alanı ile Ténéré Çölü ülkenin en büyük çölüdür. Çöller genel itibarıyla ülke topraklarının üçte ikisini kapsamaktadır. Kıtanın en büyük üçüncü nehri konumunda bulunan Nijer Nehri, ülkenin güneybatı bölümünde 650 km’lik bir uzunluk ile ülke sınırları içerisinden akmaktadır. Tarıma elverişli alanların çoğu Nijer nehri kıyısındadır. Ülkenin ayrıca Çad Gölü‘ne kıyısı bulunmaktadır Ülke toplam sınırı olan 5.697 km’den 1.497 km’si ve böylelikle en uzun ülke sınırını Nijerya, 1.175 km’si Çad, 956 km’si Cezayir, 821 km’si Mali, 628 km’si Burkina Faso, 354 km’si Libya ve 266 km’si ise Benin sınırından oluşmaktadır.

 

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Nijer sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Temmuz – Ağustos ayları yağışların görüldüğü aylardır. Batıda Burkina Faso sınırı yakınında ve Nijer Nehri kıyısında bulunan başkent Niamey’de yıllık sıcaklık ortalaması 30.6 derece, yıllık yağış ortalaması 636 mm.’dir. Orta kesimlerde bulunan Agadez şehrinde ise yıllık sıcaklık ortalaması 38.2 derece, yıllık yağış ortalaması da 129 mm.’dir.

 

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkenin 2014 resmî verilerine göre nüfusu 19 000 100 olarak açıklanmıştır.[4] Ülke nüfusunun büyük bir bölümü şehirlerde ve özellikle de Benin ve Nijerya sınırlarına yakın bölümlerde yaşamaktadır. Ülkenin kuzey bölümlerinde Vaha bölgelerinde yaşayan topluluklar mevcut olup, göçebe ya da yarı göçebe yaşam sürdüren topluluklarda mevcuttur. Ancak günümüzde birçok kişi göçebe hayatını bırakarak yerleşik bir hayatı tercih ederek şehirlere yerleşmektedir.

Nijer genç bir nüfusa sahip olup, 2018 tahmini verilerine göre %68,04’ü 0-24 yaş aralığındadır. Ülkenin sadece %2,64’ü 65 yaş ve üzerindedir.[5]

0-14 yaş: %48.68 (erkek 4,878,031/kadın 4,793,021)
15-24 yaş: %19.36 (erkek 1,899,879/kadın 1,945,806)
25-54 yaş: %26.02 (erkek 2,581,597/kadın 2,587,913)
55-64 yaş: %3.3 (erkek 340,032/kadın 315,142)
65 yaş ve üzeri: %2.64 (erkek 268,072/kadın 256,738)

Şehirde yaşayanların oranı 2019 verilerine göre %16,5 olan ülkede, nüfusun yıllık artış oranı 2018 tahmini verilerine göre %3,16 düzeyindedir.[5]

 

Din[değiştir | kaynağı değiştir]

 

Niamey’de bir camii

Nijer içerisinde en yaygın din İslam‘dır. Ülke nüfusunun %80’i islam dinine göre yaşamakta olup, geri kalan %20’lik bir kısım ise Hristiyan ve diğer yerel dinlere inanmaktadır.[5]

 

Dil[değiştir | kaynağı değiştir]

 

Ülkede Fransızca resmî dil konumundadır. Fransızcanın haricinde Hausa, Djerma dilleri de nüfus içerisinde yoğun olarak konuşulan diğer dillerdir.[5]

 

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Nijer’in sonradan Sahra Çölü‘ne dönüşen Kuzey kesiminde, tarih öncesi döneme uzanan yaşam izlerine rastlanmıştır. Avrupalılar’ın bölgeye gelişinden önce Songay, Mali, Gao, Bornu gibi imparatorluk ve devletler Nijer topraklarına hâkim olmuşlardır. 19. yüzyılda ise Avrupa‘dan gelen İngiliz ve Alman kâşifler Nijer Nehri‘nin kaynağını aradılar. Ülke 1921 yılında Fransız Batı Afrikası sömürge sistemine dahil edilerek, Fransa’nın sömürgesi haline gelmiştir. Bu bölgede sömürgeci ülkeler tarafından çiziler sınırlar, tarihi ve kültürel hassasiyetler gözetilmeden oluşturulmuştur. 1958 özerlik kazanan ülke, 1960 yılında Fransa’dan bağımsızlığını ilan etmiştir.

Tarihi kayıtlara göre bugünkü Nijer topraklarına İslâmiyet 10. yüzyılın sonlarına doğru Berberiler vasıtasıyla ulaşmıştır. Ancak çok eskiden bu yana Nijer topraklarının bir kısmına hükmeden Gao Krallığı‘nın 6. kralının adının Za Ali Fay olması bu bölge halkının çok daha önceden İslâm‘la tanışmış olabileceği ihtimalini ortaya çıkarmaktadır. Kuvvetli olan ihtimal de Nijer halkının İslâm’ı daha 7. yüzyılda Ukbe bin Nâfi’in Kuzey Afrika’da gerçekleştirmiş olduğu fetihlerin hemen arkasından tanıdığıdır. İslâm buralarda yayılmaya başladığında Nijer topraklarının Batı kesimleri Gao Krallığı‘nın yönetimindeydi. Bu devletin 15. kralı Za Kosoy 1009’da Müslüman olarak Muslimdam unvanı aldı. Gao Krallığı 11. yüzyılın ikinci yarısında Murâbıtlar‘a tâbî olmuştur. Sonraları Songhay İmparatorluğu olarak adlandırılan bu devletin başına 1464’te Sünni Ali adlı kral geçti. Ondan sonra devlete hükmeden krallar hep Müslümanlardandır. Bu devlet 1593’ten sonra Fas‘a bağlı bir sultanlık oldu. Nijer’in bir kısmı üzerinde de 1200 – 1670 yılları arasında Keita Krallığı hüküm sürmüştür. Keita daha önce bugün Nijer’in başkenti olan Niamey merkezli bir prenslikti. Keita’nın daha krallık olmadan önceki yöneticisi Baramendana 1050’de Müslüman oldu. 1200’de krallık olmasından sonra devlete hükmedenler de hep Müslümanlardandır. Keita Krallığı 16. yüzyılın sonlarından itibaren Fas’a tâbî olmuştur. Nijer’in doğusuna uzun bir süre Bornu Krallığı hükmetti. (Bornu Krallığı hakkında Nijerya târihine bkz.) Kuzey kesimleri de 14. yüzyılın başlarından itibaren Mali Krallığı‘nın eline geçti. Nijer toprakları 19. yüzyılın sonlarında Fransız sömürgeciler tarafından işgal edildi ve 3 Ağustos 1960 târihine kadar Fransız işgalinde kaldı. Bağımsızlık sonrasında ilk cumhurbaşkanı İlerici Nijer Partisi’nin lideri Hamani Diori oldu. Hamani Diori Fransız işgalcilerle iyi ilişkiler içinde olan ve Fransızlar tarafından desteklenen biriydi. Onun işbaşına getirilmesi de tamamen Fransızların oyunuyla oldu. Dolayısıyla Fransız sömürgeciler Nijer’in bağımsızlığını tanımakla bu ülkeden elde etmekte oldukları çıkarlardan bir şey kaybetmediler. Diori’nin yönetimi 15 Nisan 1974 târihinde gerçekleştirilen askeri darbeyle sona erdi ve yerine Seyni Kunçe geçti. Onun ölümü üzerine 14 Kasım 1987’de Albay Ali Saibu cumhurbaşkanı oldu. Ali Saibu, 1993’te çok partili rejime geçilinceye kadar bu görevde kaldı. 27 Mart 1993’te gerçekleştirilen çok partili seçimlerde muhalefetteki Değişim Güçleri İttifakı’nın adayı Mahamane Osmane cumhurbaşkanlığına seçildi.

Osmanlı Devleti Nijer’in doğusundaki Kavar Sultanlığı’nı Trablusgarp Vilâyeti’nin hinterlandı olarak gördüğünden bu toprakları da XVI. yüzyıldan beri kendine bağlı saymaktaydı. Ancak, Osmanlı kayıtlarında bu bölgeye XIX. yüzyıla kadar askeri birlik gönderildiğine dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

1835 yılında Trablusgarp’ın yeniden merkezî yönetime bağlanmasıyla Osmanlı Devleti bu bölgeyle fiilen yeniden komşu haline geldi ve karşısında 1830’da ele geçirdiği Cezayir‘den Güney’e ve Çad Gölü civarından Kuzeye doğru yayılmak isteyen Fransa‘yı buldu. Bu dönemde, işgale uğramamak isteyen Müslüman sultanlıklar Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp vâlîleri ya da Fizan kaymakamları ile temasa geçmeye ve tâbiyetleri arzetmeye başladılar. Bunlardan biri de 1850 yılında Murzuk ilçesine gelerek metbuluğunu bildiren Kavar Hakimi I. Muhhammed idi. Merkezi Bilma şehri olan Kavar’ın Osmanlı idaresine alındığı 22 Şubat 1852 târihli ve 1268 sayılı İrâde-i Dâhiliye ile onaylandı. Bu şekilde Sahra ticaretinde önemli rol oynayan Bilma Tuzlası da Osmanlı Devleti’ne ilhak edilmiş oldu.

Kavar ilçesine ilişkin ekonomik verilere ise ilk kez 1884 yılına ait Trablusgarp eyaleti salnamesinde rastlanmaktadır. 1906’da Fransızların bölgeyi asker göndererek işgal etmesiyle Kavar ilçesi yeniden İstanbul’un gündemine geldi. 1911-12 Trablusgarp Savaşı‘nda alınan yenilgi sonucu Osmanlı Devleti’nin bu eyaleti boşaltması Kavar’daki Fransız işgalinin yerleşmesine sebebiyet verdi.

 

Siyaset[değiştir | kaynağı değiştir]

Nijer’de 26 Aralık 1992’de halkoyuna sunulan anayasanın kabul edilmesinden ve bu anayasanın 1993 başlarından itibaren yürürlüğe girmesinden sonra çok partili demokratik bir sisteme geçildi. Diğer frankofon (Fransa güdümündeki) ülkelerde olduğu gibi Nijer’de de rejimin laik kimliğine büyük önem verilmektedir. Ülkenin en üst yöneticisi devlet başkanı, hükümetin başkanı ise başbakandır. Yasama yetkisi 83 üyeli parlamentodadır. Parlamento üyeleri serbest genel seçimlerle belirlenir. Nijer, BM, İKÖ (İslâm Konferansı Örgütü), Afrika Birliği Örgütü, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu, Afrika, Antiller ve Pasifik Sözleşmesi, Uluslararası Para Fonu (IMF), İslâm Kalkınma Bankası gibi uluslararası örgütlere üyedir.Nijer 2011 Human Development raporuna göre Demokratik Kongo Cumhuriyeti devletinden sonra insani gelişim endeksi, en düşük ikinci devlet konumundadır.

0545 571 75 71

NİJER VİZESİ İŞLEM SÜRESİ

5-7
gün

NİJER VİZE ÜCRETİ

130 
Euro
bottom of page